måndag 7 oktober 2013

Vägen till final i Quake SM - Deathmatch

Det finns ett gäng demos från Deathmatchtävlingen i Quake SM. Ur ett historiskt perspektiv är de alla intressanta, och ur ett underhållningsperspektiv finns det några höjdpunkter.

TB_DOOMer gick som bekant ur tävlingen som rättmätig segrare för andra gången i ett svenskt mästerskap och efteråt hade Hobbex sin egen tänkvärda reflektion på vad som hänt. Från A Frag in The Darkness rapportering:

"After this event, I have mixed opinions about whether deathmatch is suited for this type of competitions. In one mixed up sentence: DM is bad because the matches are so close, and DM is good because the matches are so close. 

What I mean with this, the three top players in the final were separated by a measly 2 frags, which, given that they all had around 80 is nothing. In a deathmatch game, one frag is just a tiny bit of luck, maybe and RL coming at the right time, much less than getting a quad. 

To say who of Doomer, Okkun, or MrKill is the best Quaker based on the final is rubbish, 2 frags is beyond all measurement of skill. At the same time, the final was the most exciting game of Quake I have ever watched, the entire audiences collective breath was held in the last seconds, and the pulses of both players and spectators could almost be heard over the silence. 

During the clan final most people who hadn't left were sleeping on the floor. The seemingly unfair end paved way for a match that as far as excitement went, was sport on its highest level. One frag may be little, but what are the tenths of seconds that separate skiers and runners on the finnish line? 

I just don't know... //Hobbex"


The Gloom Keep (E1M5) - Honk_sWeMoB's pov
 

Matchen börjar lovande med att Mag från CMC ber de andra att suga k*k, sedan bär det av. Honk pineapplar till sig en RL, stormar hissrummet, blir fördriven av en quaddad supernailgun, och efter ramlar det på. Gloom Keep särskiljer sig som DM-bana genom en uppsättning av distraktioner som t.ex. hissar, ramper och Indiana Jones-inspirerande pinnar och spikfällor som hindrar en från att fragga ordentligt. Det ger onekligen en extra dimension till det allmänna kaoset.

I övrigt bjuder demot på en liten smula whine, något enstaka yxmord, massor av boomstick och en DM-röra av den klassiska sorten.

Övriga spelare
oKKun_sWeMob, FuN_Haywire, Radio[TCC], Sammael/Bli, MAG[CMC]Semifinal 1 i A-stegen - DM4 - DOOMer's pov DM4, kanske ett Bad Place, men ett fantastiskt ställe för deathmatch. Ett intryck av demot är att DOOMer spelar ganska defensivt, utan att för den sakens skull vara feg eller campa. Tidigt i spelet spawnar han nere vid 200+ där en campande Honk välkomnar honom. Det blir en skön scen där de studsar om varandra en stund, för sen avslutas med att Honk boorar.  Den enes död...osv. och DOOMer fraggar stabilt vidare.

Den andra höjdpunkten inträffar en stund senare nere i gropen vid 200A. DOOMer stormar ned, men där står redan Shining One och väntar otåligt. Rustning har han redan fått så det blir strid på kniven. En strid vår hjälte förlorar, men inte i onödan. För precis efteråt spawnfraggar han Shining One och plockar hans RL. Att inte någon skrev "tur" eller liknande är en gåta (eller ett sundhetstecken).

Tyvärr kraschar demot 7 minuter in i en då väldigt spännande match, som oKKun leder...

Övriga spelare:
oKKun_SweMob, Honk_SweMob, [9]Sniket, Shining_One[KI], TB_Sniper


Sammanställt så blev slutresultatet för hjältarna i DM-tävlingen enligt html-faksimilet nedan. En frag i skillnad mellan oKKun och DOOMer i finalen (och så var det det där med telefraggarna...), men Sniket var den som knep flest frags totalt sett.

Resultat från DM turneringen
Placering Namn Frags i Finalen Totala FRAGS Klan
1 DOOMer 57 509 TeddyBears
2 Okkun 56 497 Swedish Mob
3 Mr.Kill 55 696 TeddyBears
4 Sniper 48 546 TeddyBears
4 Sniket 48 751 Nine
6 Nikodemus 39 730 Nine
7 Paralyser
664 Nine
8 Shining_One
485 Killer Instinct
9 Honk
384 Swedish Mob
10 Zulg
505 Heavens Devils
11 Golden
575 Brutal Deluxe
12 Jesper
569 TeddyBears
13 Puta
350 -
14 FK
407 Crusaders
15 Totte
427 Crusaders
16 GrassHoppir
477 A
17 MarioBros
463 Jägarna
18 Sammael
421 Black Lords of Inefficiency
* Från placering 13 och nedåt räknas placeringen på antal frags i omgången.
* Totala Frags räknas totalt genom hela turneringen oberoende av hur många matcher man spelade.

Medan Quake SM pågick för fullt fanns det under tiden ett öppet proxy för den intresserade allmänheten, enkom för att specca igenom. Jag var en av alla dessa laggade modemare som beskådade mästerskapet via stillbilder som rullade på likt en diabildsprojektor, men spännande var det ändå (man var ju glad för det lilla).

Så här skrev de förmodligen ganska trötta, men väldigt nöjda arrangörerna när tävlingen väl var avslutad:

"Efter en mycket krävande helg, både för spelare och oss arrangörer, är nu SM avslutat. Av all email att dömma och enligt vår egen uppfattning har det blivit ett mycket lyckat engagemang. Det största problemet var att vi hade varit alldeles för optimistiska när vi beräknade tiden det skulle ta, vi drog över ett antal timmar både på DM och KLAN. Vi hann inte ens köra 1 vs 1-turneringen. 

Det har i alla fall varit mycket tungt för oss arrangörer som har fått jobba i stort sett dygnet runt hela helgen utan avlösning. Ett annat problem har varit rapporteringen till web-siten som inte alls har skett på det sätt vi hade avsett. I stället för en shysst HTML tabell att titta på blev det ett EXCEL-ark, i och för sig så innebar det att uppdateringen gick snabbt, men alla har ju inte EXCEL. 

Problemet berodde på att den pc vi skulle göra detta med gick sönder, och tid att laga eller byta ut den fanns helt enkelt inte, vi valde att lägga tiden på att sköta tävlingen på plats istället, vilken nog de flesta föredrog. Vi hade också ett "problem" som bestod i att antalet internet-besökare som ville koppla upp sig mot våran proxy-server och följa matchera live, vida översteg våran förväntan. 

Servern vi hadde avsatt för detta var inte kraftful nog för denna anstormning. Detta löstes dock genom att en annan Quake-spelare vid namn "JoeDalton" kopplade upp sin proxy mot våran och således avlastade våran server till stor del. Sammanfattat så gick allting bra, förutom problemen med internet. 

Vi vill framföra ett mycket stort tack till alla dom som ställde upp som funktionärer och till alla sponsorer som tillsammans med oss gjorde detta möjligt.

M.V.H
Stefan Tideman
Mattias Hjemlstedt
Peter Sundheden"

Övriga demos:
E1M3 - Snikets pov
E1M3 - Akira's pov
B-stegen - Semifinal 1 - E1M1 - Mr.Kill's pov
B-stegen - Semifinal 2 - DM3 - Mr.Kill's pov 
A-stegen - Semifinal 2 - DM6 - DOOMer's pov
Final 1 - DM2 - DOOMer's pov
Final 2 - E1M2 - Mr.Kill's pov1 kommentar: