onsdag 23 oktober 2013

De riktiga vapnen i Quake #1

En av de absolut viktigaste parametrarna för den hängivne fraggaren - musen.  Några klassiska modeller vi minns, och kanske nån vi gärna vill glömma efter alla timmar med PS2-rate-justering, drivrutinsjakt och allmän accelerationsförvtivlan.


"Den första musen"
Pekdonsskräpet som följde med det där fina datorpaketet pappa köpte – den sladdriga serieportsplågan som definierade hela ditt tidiga datoranvändade.

Till det positiva hör perspektiv-förskjutningen när den väl gick sönder, och du själv knallade ned till datoraffären...


"Lättviktaren"
Microsofts 2-knapparsmus som snabbt fick en uppföljare i Intellimouse, där skillnaden var ett scrollhjul.

Helt okej mus, men med en udda lutning för handleden. En skum detalj var den medföljande muskulan som ofta var alldeles för lätt (men inte alltid). Det gick förstås smidigt att lösa genom att byta med en dator i skolan, men ändå.


"Folkhemsfraggaren"
Logitechs första pilotmus måste ha varit lika vanlig i Quakehemmen på 90-talet som Volvo 240 i garagen på 80-talet.

Och den var faktiskt helt rätt.

De med lyxigare burkar kunde köpa PS/2-varianten. Stackare med snik-burkar fick hålla till godo med den laggiga serieporten."Tungviktaren"
Logitechs Mouseman var däremot inte så lätt att lära sig. Jämfört med Pilotmouse var den både jättetung och jättestor och helt hopplös för vänsterhänta. Men en en fjärde tumknapp hade den.

Quakemästaren DOOMer brukade posera med en dylik i PC-gamer reklamen. Stilpoäng!


"Kameleonten"
Logitechs Mouseman '96 är en märklig skapelse. När den kom så marknadsfördes den som en bra mus för "mobilt arbete" eftersom den var väldigt liten.

Snart stod det dock klart att den hade andra styrkor, då blev den svart och fick ett nytt namn;  "Wingman Gaming Mouse".
Mycket bra mus för övrigt.


"Monstret"
Boomslang är vad jag kommer ihåg den första renodlade gamer-musen och den lanserads med buller och bång i två varianter. En med schyssta 1000 DPi och en värsting med 2000 DPi. Båda var mekaniska och helt utan lasermojs.

Knapparna var tyvärr rätt svampiga och storleken i största laget för att vara helt perfekt. Ganska svindyr var den också, men Xenon hade en. Bara det var ju ett köp-argument.


3 kommentarer:

  1. Man hann iallafall beta av 4 av dessa i jakt på den perfekta musen!

    SvaraRadera
  2. Pilotmusen var den klara favoriten, blev knäckt när de ersatte 3-knappars varianten med scrollhjul istället för mittknappen..

    SvaraRadera
  3. Haha, foruten Genius og MM'96 eide jeg samtlige av disse.

    SvaraRadera