onsdag 17 september 2014

Calvin från Brutal Deluxe

Icecreeeeeeaaaaaaam! Icecreeeeeeaaaaaaam!
Year: 1991
File: Speedball 2
Attempting to regain public interest the game is reorganised.
Five years later a new team emerges in Quake: Brutal Deluxe.

Calvin, när gick startskottet för dig, Quake och Brutal Deluxe?

Min Quake-karriär började när jag såg qtest för första gången, i början av 1996. Jag gick sista året på gymnasiet och vi uttnyttjade datorsalarna maximalt. Vi spelade alla möjliga multiplayerspel, t.ex: Doom, Duke Nuke'm, Descent, Rise of the Triad osv.

m0rm0r, n0p, golden och jag gick alla i samma klass på KTH. Några av oss kände varandra sen tidigare, andra var nya bekantskaper. Jag minns inte om det diskuterades speciellt mycket om namnet på klanen, men jag och n0p var gamla Amiga-fantaster och hade spelat mycket Speedball 2. Det fanns många bra uppslag på namn i det spelet!


Levde studierna på KTH i en fin harmoni med spelandet?

Studierna levde egentligen inte i harmoni med någonting, men det hade inte så mycket med spelandet att göra.

LPB-delen av Brutal Deluxe spelade nästan uteslutande på KTH i Haninge, jag hade själv ingen PC hemma och kunde bara spela där. Där fanns det många datorsalar och bra utrustning på plats.

När vi började på skolan så hade det inretts en sprillans ny datorsal med Pentium 166MHz-burkar (har jag för mig). Lite senare utrustades en annan datorsal med Pentium 2, så det fanns bra datorer.

Internetuppkopplingen gav oss bra bandbredd och låg ping, men tyvärr hade den väldiga problem med mycket packet loss. Helt förståeligt så gjorde det att vissa klaner vägrade att spela på våra servrar och vi fick istället spela många matcher på "bortaplan".


Hur gick en vanlig match till, hade ni någon egen form av ritual?


n0p, golden och jag bodde på Södermalm i Stockholm och golden hade en gammal Volvo 240 som vi ofta åkte ned till KTH med. Vi brukade snacka taktik innan varje match och det blev mer eller mindre uppstyrt beroende på vilken bana som spelades och vilka vi mötte. Alla hade sin roll och vi körde DM2 som hemmabana – det var den vi kunde bäst.


Minns du några speciella höjdpunkter?

Det roligaste för mig var alltid att åka på LAN, vi besökte bland annat AskerLAN två gånger. Det var alltid roligt att träffa de man hade spelat mot online och 2003 (långt efter vår storhetstid) så styrde vi upp ett möte med danska NBI (Nasty Beasts Inc). n0p, Golden, Genie och jag åkte ner till Köpenhamn där NBI hade fixat plats på ett gaming-cafe och dök upp med 10 (!) pers.


Ärkefiender då – fanns det någon speciell motståndarklan inom LPB-scenen?

Jag tror inte vi hade några ärkefiender, vi spelade mot alla som ville spela mot oss. I början så utmanade vi alla bra klaner eftersom vi ville spela mot, och lära oss från de bästa.

Det blev många förluster i början…

Det jag har lärt mig är att om man vill spela mot de bästa så måste man vara beredd att lägga ner mycket tid. Jag spelar fortfarande en hel del, men nuförtiden blir det inte så mycket multiplayer.


Vad är ditt roligaste matchminne – bästa vinsten eller helt enkelt den match som var mest spännande?

Vår främsta merit var nog att vi vann en säsong av Swedish Quake League där vi slog svenska klanen Teddy Bears i finalen.

En annan match jag minns speciellt var när vi slog Finnish Allied Quakers – det var en böljande match där vi helt tappade greppet om DM2 men lyckades jobba oss tillbaka och vända banan. Andra halvan mot FAQ spelades sen på DM4 (= kaos). Vi förlorade den kartan, men vann totalt sett.


Och det värsta matchminnet?

Jag minns inga detaljer här. Jag antar att det betyder att jag är bra på att lägga sånt bakom mig :-)


Du spelade också i landslaget – hur var det?

Det var 30+ pers på Death32c – alltid kaos och inte så mycket taktik mer än att man hade fått ett visst område tilldelat. Man fick helt enkelt göra sitt bästa för att kontrollera det området och dog man så var det bara att försöka ta sig dit igen.


Sverige mot Finland, Calvins pov


Typ sådär 15 år senare, träffas ni fortfarande i Brutal Deluxe?

n0p, Golden och jag jobbade ihop på olika ställen i ~10 år och vi har fortfarande (mer eller mindre) dagligt kontakt. Jag jobbar sen ett tag utomlands så kontakten hålls online (QuakeNet IRC), men m0rm0r har vi dock inte haft någon kontakt med på länge.


Och om du skulle ge dig själv ett tips, utifrån ett vuxet perspektiv idag, hur skulle det då låta?

Jag antar att jag borde ge mig själv något ansvarsfullt tips i stil med:
"Se till att klara tentorna!"
Jag väljer dock att ge det har tipset till mig själv:
"Spela med mus från början, alla kommer gå över till det!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar