söndag 15 december 2013

De riktiga vapnen i Quake #2


Ovan, modem från helvetet. Illustration till ett totalt onostalgiskt inlägg.

Uppkopplingen var A och O för nötandet och det var fascinerande hur så få kunde spöa så många så obehindrat. Uppkopplingsklyftan, LPB vs HPW. Det var lina på företag och i studentkorridor eller alternativet för lite mer allmänt dödliga personer – modem.

Analogt uppringt internet är en teknik som för min del gärna får vara glömd, aldrig sörjd och den som nu säger att det var bättre förr vet innerst inne att det är helt barockt. För inte nog med att det var ett rent elände att konfigurera manickerna det var ju även en plåga att behöva byta/laga modemet stup i kvarten eftersom blixtnedslagen mejjade hårdvara på löpande band under sommarhalvåret.

Enstaka spelare verkade begränsningen till trots kunna klämma ut helt orealistiskt fin prestanda från de gamla US-Robotics modemen med en ping runt 100-strecket. Fenomenet fick nästan rent mytologiska proportioner då man slet med olika providers (Tele2, BIP, etc.), ful-tweak i windowsregistryt, sökande efter hackade drivrutiner, trimning av rate och pushlatency.

”Jävla nätverkskortet jag lånade sabbade mina inställningar och tog bort min com-port” - Xavier

Som om inte det räckte så fanns det en miljon andra parametrar som ökade på neurosen. Typ, är inte telekablarna väldigt gamla? blir det bättre om jag dra ur telefonsvararen? undrar om det blåser ute? Det blev liksom aldrig riktigt bra. Och när det någon enstaka gång väl blev det (när stjärnorna stod rätt eller liknande) så gick det över lika snabbt igen när någon lyfte på luren och drev humöret över kokpunkten.

Långsamt men dyrt är väl en snäll beskrivning och en vanlig månadsräkning låg säkert runt tusenlappen. Som tur var kom räkningarna från Telia kvartalsvis så man behövde inte stå till svars så ofta (även om det då blev desto värre). Lyckliga var de som hade hittat några Telia eller Utfors 020-konton. Det enkla, men ack så förkastliga sättet att smita från telenotan.

Orättvist var det, och glädjen stor när uppstickar-leverantören BoNet väl rullade ut 2mbit ADSL över storstäderna 1999.

Sensmoral; Dagens ungdom har faktiskt ingen aning om hur bra dom har det...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar